Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen in vakantietijd

Zonnepanelen op je dak zorgen voor gratis groene stroom. Ook heb je geen netbeheerder nodig om stroom te leveren. In eerste instantie moet je natuurlijk wel investeren in je zonnepanelen, maar deze investering verdien je terug met de kosten die je met de panelen bespaart. Een vraag die veel mensen echter hebben is: ‘Hoe werkt het met zonnepanelen als ik op vakantie ben?’ Dat is een goede vraag waar we in dit blog wat dieper op ingaan.

Stroom opwekken als je op vakantie bent

Het goede nieuws is meteen dat je als je op vakantie bent je met je zonnepanelen meer stroom opwekt dan je verbruikt. Je bent immers niet thuis en je gebruikt daarmee automatisch je apparaten niet. In die situatie leveren je zonnepanelen de opgewekte stroom automatisch terug aan het stroomnet. Dat betekent dat aan het einde van het jaar de stroom die je gewoon hebt afgenomen, verrekend wordt met de stroom die je hebt teruggegeven. Dit proces wordt ook wel salderen genoemd. Dit is een regeling die de overheid heeft bedacht om mensen met zonnepanelen te ‘bedanken’ voor het feit dat ze groen en duurzaam bezig zijn.

Geld verdienen op vakantie

Dit betekent dus in feite dat je geld (terug) verdient terwijl je op vakantie bent. Dit is aan de saldering te danken. Benieuwd hoeveel je terugverdient? Stel dat je in de maand augustus even lekker 2 weekjes eropuit gaat. In die tijd wekken je zonnepanelen zo’n 272 kWh aan stroom op. Dat levert per saldo zo’n 95 euro op. Dat is toch leuk meegenomen? Het is dan misschien geen vet pot, maar het is toch weer een week aan boodschappen of een gezellig avondje uit eten.

Afbouwen salderingsregeling

Helaas moeten we op het gebied van de salderingsregeling een minder aangename mededeling doen. De salderingsregeling wordt namelijk vanaf 2025 langzaam afgebouwd. Vanaf 2025 mag je jaarlijks dus steeds wat minder stroom wegstrepen. Dat klinkt als iets wat alleen maar negatief is, maar dat is het gelukkig zeker niet! Het houdt namelijk in dat je vanaf 2031 een terugleververgoeding krijgt voor elk kWh stroom die wordt teruggeleverd aan het stroomnet. We kunnen het nog sterker vertellen: het afbouwen van de salderingsregeling betekent dat het financieel steeds interessanter wordt om je zonnestroom zelf te gebruiken of op te slaan in een batterij voor persoonlijk gebruik. Meer ideeën op het gebied van wonen opdoen? Lees dan meer van onze blogs.